Van vijf soortgroepen kunnen verspreidingskaarten per soort gemaakt worden:

  • planten
  • macrofauna
  • diatomeeŰn
  • fytoplankton
  • zo÷plankton

Na de keuze van een soort wordt een nieuw kaartje gemaakt. Per gevonden monster wordt op de co÷rdinaten van het meetpunt een cirkeltje getekend. Monsters die dicht bij elkaar liggen worden gegroepeerd in een grotere cirkel. Wanneer je met de muis over een cirkel gaat, zal de kleur veranderen en het aantal monsters getoond worden.

De zoekfunctie opent vensters met resultaten van een zoekactie naar de soort in verschillende zoekmachines.

De precieze verspreidingsinformatie staat in een kml bestand, dit kun je downloaden en gebruiken in programma's als Google maps, Google Earth en dergelijke.

Let op, de verspreidingskaarten geven slechts een indruk van de verspreiding, de meetnetten waarmee de data gemaakt is, zijn niet ontworpen voor het in beeld brengen van de verspreiding van soorten!!

Door de keuze van een soort wordt op de server een python-script in werking gezet, dit script vraagt de database met waarnemingen om alle waarnemingen van de gekozen soort en maakt daarvan een kml bestand met per waarneming, de code van het meetpunt, de co÷rdinaten van het meetpunt, het jaartal van de waarneming, het gevonden aantal exemplaren. Dit kml bestand wordt als vector laag in de open-layers interface van de web-pagina ingelezen. De vector laag is voorzien van een zgnd cluster-strategy die er voor zorgt dat resultaten die dicht bij elkaar liggen gegroepeerd worden.

In deze bladzijde kun je van elke parameter een kml bestand maken.